Vajon melyik ország a zéró kibocsátású autók világbajnoka?

Vajon melyik ország lehet a zéró kibocsátású autók világbajnoka?

Az elektromos autók már világszerte ismertek, és becslések szerint a jelenlegi számok gyorsan fognak növekedni. Egy ország viszont rekordot döntött: az újonnan vásárolt gépkocsik tekintetében a lakosság itt vásárolt a legmagasabb arányban elektromos meghajtású autót.

 

Biztosan nem okozunk meglepetést azzal, hogy egy skandináv országról van szó, azon belül is Norvégiáról. Ott ugyanis az elektromos autók tették ki az újonnan regisztrált személygépkocsik csaknem 80 százalékát 2022-ben, ami új világrekordnak számít.

 

Az adatok szerint Norvégiában tavaly 138 265 új elektromos autót értékesítettek, ez az összes magángépjármű-eladás 79,3 százaléka. Norvégia, amely egyszerre jelentős szénhidrogén-termelő és a zéró kibocsátású autók bajnoka, ezzel az aránnyal saját, 2021-ben elért 64,5 százalékos rekordját döntötte meg.

 

A norvég főváros arra is törekszik, hogy 2025-től minden újonnan regisztrált norvég autó zéró kibocsátású legyen. Emiatt jelentős adókedvezményekkel is támogatja az ország a lakosságot, amennyiben elektromos vagy hidrogén-meghajtású gépjárművet szeretnének vásárolni. Az új elektromos járművek norvégiai vásárlásakor 25 százalékos forgalmi adó (ÁFA) alóli mentesség érvényesíthető az 500 000 norvég koronás (19 millió forintos) vételár alatti gépkocsik esetében. A vásárlás akkor adóköteles, ha valaki az előbb említett összeg felett vásárol elektromos gépjárművet.

 

2023-ban a norvég utakon már minden ötödik autó teljesen elektromos hajtású, amely szintén világrekordnak számít.

 

Ön is elektromos vagy hibrid hajtású gépjárművel közlekedik? Kattintson ide, és kalkuláljon a hazai biztosítók legjobb KGFB ajánlatai közül, vagy kérjen ajánlatot CASCO biztosításra munkatársainktól:

Kötelező biztosítás kalkulátor elektromos és hibrid autók számára

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján