A leggyakoribb hibák, melyeket vezetés közben elkövetünk

Mindig kössön kötelező biztosítást!

Az autóvezetés közbeni biztonságérzet a rutin megszerzésével alakul ki, ennek ellenére még a tapasztalt sofőrök is rendszeresen hibáznak mindennapos közlekedési szituációkban. Ebben a blogcikkben összegyűjtöttük a veszélyes helyzeteket és a leggyakrabban elkövetett közlekedési hibákat, amelyek némi odafigyeléssel elkerülhetők.

 

Jobbkéz-szabály betartása

Budapesten kívül a legtöbb hazai településen már nincs igazán mód gyakorolni az egyenrangú útkereszteződéseken való áthaladást. Mivel a legtöbb baleset az elsőbbség- szabály helytelen alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása miatt történik, az önkormányzatok többnyire átalakították a veszélyesnek ítélt kereszteződéseket. Ennek formája lehet az elsőbbségi szabályokat egyértelműen meghatározó KRESZ-táblák és közlekedési lámpák telepítése, vagy nagyobb kereszteződés esetén körforgalom építése.

 

Telezöldes közlekedési lámpa

A gépjárművezetők figyelmetlensége ebben az esetben is súlyos balesetekhez vezethet. Telezöldnél nemcsak nekünk vált zöldre a lámpa, hanem a velünk szemben érkezőknek is, így - amennyiben balra szeretnénk kanyarodni -, a szemközti irányból egyenesen továbbhaladóknak elsőbbséget kell adnunk. Fokozott figyelmet igényel, ha a szembe jövő jármű is balra kanyarodik! A zöld jelzés hossza kanyarodó autó esetén befolyásolhatja az útkereszteződésen áthaladó autók számát, így sokszor feszült helyzeteket szül a telezöldes kereszteződés.

 

Vasúti átjárók

A vasúti sorompók szintén a baleseti helyszínlisták élén szerepelnek. Fontos, hogy a fénysorompó szabad jelzése esetén is fokozottan figyeljünk a vasúti átjárón történő áthaladáskor. Sokan nem veszik figyelembe azt, hogy ezek az eszközök is meghibásodhatnak.

 

Telefonálás, navigáció

A 21. században a headset-ek és a GPS világában igazán nem kellene gondot okoznia az eszközök használatának, mégis sokan menet közben keresik ki szeretteik telefonszámát vagy pötyögik be az úti céljukat, ezzel saját magukat és a többi közlekedőt is veszélyeztetve. Mindenképpen parkoló vagy legalábbis álló autóban használjuk ezeket az eszközöket, ez a biztonság mellett célszerűbb is, ugyanis szabálysértést is követ el az, aki kézben tartja a telefonját gépjármű vezetés közben.

 

Belső sáv az autópályán

Sajnos gyakori eset, hogy a jobbra tartási kötelezettség ellenére sokan nem veszik figyelembe a mögöttük gyorsabban érkező járművet, így akadályozzák annak haladását. Ez nagy tempókülönbségnél komoly problémát szülhet, hiszen a hátulról érkezőnek a vártnál nagyobbat kell fékeznie, ami váratlanul érheti az őt követő jármű vezetőjét is. Sokszor ilyen, a belső sávba ragadt autók miatt torlódik fel a forgalom, ami lassabb haladást és forgalmi dugót is eredményezhet. Autópályán is fontos a visszapillantó tükröket rendszeresen használni. És tartsunk mindig jobbra!

 

Index a körforgalomban

Sokan nem a megfelelő időben használják az irányjelzőt, vagy egyáltalán nem használják. Az is előfordul, hogy “duplázva” indexelnek, befelé is és kifelé is, ami a körforgalomba becsatlakozókat könnyen megtévesztheti. Fontos megjegyezni, hogy a körforgalomba való behajtáshoz nem kell jelezni (hisz az utunk arra visz!), kifelé viszont KÖTELEZŐ és fontos IDŐBEN megtenni. Ha a körforgalmat irányjelzővel közelítjük meg, az azt jelenti, hogy már az első kijáraton ki fogunk kanyarodni!

 

 

Természetesen a veszélyes helyzetek megfelelő kezeléséhez különösen fontos tisztában lenni az autónk állapotával is, ezért rendszeresen nézzük vagy nézessük át azt teljeskörűen.

Ősszel is kellemes és balesetmentes közlekedést kíván a Zöldkötelező csapata!

 

Kalkuláljon velünk:

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online?exist=true

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján