Amit a zöld rendszámról tudni érdemes

Mindig köss kötelező biztosítást!

2024. április 18., csütörtök

 

A jól megszokott klasszikus fehér rendszámok mellett egyre több zöld rendszámos gépjárművet lehet látni az utakon, jelképezve a fenntartható közlekedés irányába ható törekvéseket. Milyen gépjárműveket jelöl a világoszöld alapszínű rendszám, kik igényelhetik, mi az igénylés menete, és milyen előnyökkel számolhatnak azok, akik tennének egy lépést a “zöldebb” autózás felé? – cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk válaszokat.

 

Mi számít elektromos járműnek?

 

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek megkülönböztető jelzése. Környezetkímélő gépkocsinak számít a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 6. pontja szerint

  • a tisztán elektromos gépkocsi;

  • a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága legalább 25 km;

  • a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely az előző pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km.

 

Hogyan igényelhető a zöld rendszám?

 

A zöld rendszámhoz való jogosultság feltétele a gyártó által kiállított típusbizonyítvány megléte, amely a Magyarországon forgalomba helyezett autók túlnyomó többségénél megtalálható. Azok az autók, melyeket Magyarországon 2015 őszétől kezdve helyeztek forgalomba és jogosultak zöld rendszám használatára, általában már az eredeti forgalomba helyezéskor megkapták a speciális rendszámot.

Amennyiben az elektromos autónk zöld rendszámra jogosult, de 2015 nyara előtt forgalomba helyezett, vagy külföldről behozott, az alábbiak szerint igényelhetjük a zöld rendszámot:

 

  1. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH) szemlére kell vinni az autót, hogy igazolják az okmányiroda felé, hogy az autó valóban elektromos. A szemlére vigyük magunkkal a forgalmi engedélyt, a biztosítás érvényességét igazoló lapot, céges gépjármű esetében cégkivonatot, az aláírási címpéldányt (elég a másolat is), nem céges aláíró ügyintéző esetén pedig két tanúval is ellátott meghatalmazást.

 

  1. Ezt követően az okmányirodában intézhető a rendszámcsere. Itt be kell nyújtani azokat az iratokat, melyek a szemléhez is szükségesek voltak, illetve a NKH-nál kapott Műszaki Vizsgálati Bizonyítványt, és a régi, lecserélendő rendszámot.

 

Milyen kedvezmények járnak a zöld rendszámú gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának?*

 

  • Ingyenes parkolás (ennek részleteit önkormányzati rendeletek tartalmazzák).

  • Állami támogatás igényelhető az elektromos autó megvásárlására.

  • Céges autó esetében, ha az autót lízingelik, akkor ennek az ÁFÁ-ja visszaigényelhető. Az ÁFÁ-t a céges villanyszámlából a töltés után is vissza lehet igényelni.

  • Nem kell regisztrációs adót fizetni.

  • Nincs teljesítmény adó.

  • Mentesülünk az átírási illeték megfizetésétől.

  • Nincs cégautó adó.

 

Te is környezetbarát gépjármű tulajdonosa vagy? Még csak fontolgatod az autóvásárlást?

Kösd meg nálunk új vagy használt gépjárműved biztosítását! KGFB kalkulátorunk segítségével összehasonlíthatod a hazai biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait és kényelmesen, gyorsan, online is megkötheted a számodra leginkább megfelelőt! Kattints ide a kalkulációért vagy kérj ajánlatot munkatársainktól:

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

*Az információk a cikk írásának időpontjára vonatkoznak. A jogszabályok és a zöld rendszám, illetve a hozzá kapcsolódó előnyök bármikor változhatnak!

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján