Az elektromos autók fenntartási költségei: milyen költségekkel kell számolni, és mennyire éri meg az áttérés?

Kössön kötelező biztosítást elektromos autójára a zoldkotelezo.hu oldalon!

Az elektromos autók egyre népszerűbbé válnak a világ minden táján. Az egyik legfontosabb tényező, ami hozzájárul ehhez a népszerűséghez, az a környezetvédelem mellett az, hogy az elektromos autók fenntartási költségei hosszú távon jelentősen alacsonyabbak lehetnek, mint a hagyományos belső égésű motorral rendelkező járműveké. Fontos azonban, hogy mielőtt döntést hozunk a váltásról, teljeskörűen felmérjük, milyen költségekkel kell számolni az elektromos autóval való közlekedés során.

 

Az elektromos autók ára általában magasabb, mint a hasonló méretű hagyományos járműveké. Azonban az árak folyamatosan csökkennek, és kormányzati támogatások is rendelkezésre állhatnak az elektromos járművek vásárlásához. Fontos figyelembe venni emellett a hosszú távú megtakarításokat a fenntartási költségek terén.

 

Az egyik legfontosabb költség az elektromos autóval kapcsolatban az akkumulátor töltése. Az otthoni töltőberendezés telepítése jelentős összegbe kerülhet, ami főképp az elektromos hálózattól, a töltési sebességtől és a szerelési díjaktól függ. Az otthoni töltés költsége függ a helyi áramtarifáktól és a gépjármű hatótávolságától, azonban általánosságban elmondható, hogy mindent együttvéve, az elektromos autó töltése olcsóbb lehet, mint az üzemanyagköltségek a hagyományos autók esetében.

 

A másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, az elektromos autó akkumulátorának élettartama. Az akkumulátorok idővel veszítenek a teljesítményükből, és ez befolyásolhatja a jármű hatótávolságát. Az akkumulátorok cseréje jelentős költségekkel járhat, és ez fontos tényező lehet a fenntartásban.

 

Jó hír viszont, hogy az elektromos járművek meghajtása egyszerűbb, mint a belső égésű motoroké. Kevesebb mozgó, kopó és meghibásodásra hajlamos alkatrésszel rendelkeznek, nincs szükségük olajcserére és szűrőcserére. Az elektromos autókban nincs hagyományos sebességváltó, kipufogó és a fékrendszerben is más alkatrészek vannak, amelyek nem igényelnek olyan gyakori karbantartást, mint a hagyományos autókban. Ez azt jelenti, hogy az elektromos autókat ritkábban kell szervízbe hordani és így kisebb a várható szervizköltségük.

 

További előnyt jelent, hogy az önkormányzatok többsége parkolási díjkedvezményt ad a zöld rendszámos járművek tulajdonosai számára, emellett az állam a támogatások mellett adókedvezményekkel is ösztönzi a környezettudatos autózásra való átállást.

 

Érdemes számolni a biztosítási díjakkal is: az elektromos autók biztosítási díjai több tényezőtől függenek, például az autó értékétől, típusától, a tulajdonos lakhelyétől, vezetési (kártörténeti) előéletétől és az autó biztonsági jellemzőitől.

 

Akár új autót vásárolna, akár meglévő autóját cserélné zöld rendszámosra, javasoljuk, hogy döntése előtt mérlegelje a fenti szempontokat és tekintse meg a hazai biztosítók kgfb és casco biztosítási ajánlatait online kalkulátorunk vagy munkatársaink segítségével.

 

Online kgfb díjkalkulátorunkat itt éri el:

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján