Az elektromos autók otthoni töltési lehetőségei

Mindig kössön kötelező biztosítást!

A napjainkban egyre nagyobb körben hódító elektromos autózás kapcsán fontos, hogy szó essen a járművek töltési lehetőségeiről. Az elektromos autók otthoni töltésének előnye egyrészt, hogy költséghatékonyabb lehet, mint a városi állomásokon való „tankolás”, másrészt a gépjármű- tulajdonosoknak kényelmesebb és egyszerűbb az otthon feltöltött autóval útnak indulni, mint a publikus, éppen szabad és működő töltőhelyeket felkutatni. Nézzük, milyen otthoni töltési megoldások léteznek.

 

Gyári töltők – nem ez a legjobb megoldás

 

Az otthoni töltéshez alapvetően elég lehet a gyári, 220V-os aljzatra csatlakoztatható töltő, amely minden elektromos autóhoz alaptartozék. Ezeknél a töltőknél azonban probléma lehet a lassúság és a biztonság. A töltés sebességét az otthoni hálózat, illetve magának az autónak a belső töltési teljesítménye is meghatározza. A gyári töltővel való teljes töltéshez akár 20-30 órára is szükségünk lehet. A gyári töltők egy egyszerű otthoni konnektorba bedughatók, azonban nem minden háztartás elektromos hálózata alkalmas az elektromos autók töltéséhez szükséges áram huzamosabb ideig történő leadására, így könnyen fennállhat a hálózat túlmelegedésének, túlterhelésének veszélye. Erre mindenképpen legyünk tekintettel az ilyen típusú otthoni töltésnél.

 

Fali töltőállomások – érdemes beszerezni

 

Ha néhány óra alatt szeretnénk végezni a töltéssel, akkor gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb megoldásra lesz szükségünk. Erre szolgálnak a fali töltőállomások.

 

Milyet válasszunk? Mivel ezek a falba szerelhető, ún. wallbox-ok eltérő teljesítménnyel rendelkeznek, a kiválasztás során figyelembe kell venni többek között a rendelkezésre álló fázisok számát, illetve hogy a töltendő gépjármű fedélzeti töltő berendezése mekkora töltést képes kezelni. Hogy a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező készüléket és kiegészítőket (kábelek, adapterek) vegyük, érdemes konzultálni erre szakosodott céggel, szakértővel.

 

Hogyan telepítsük? A fali töltők önálló kábellel és csatlakoztatóval rendelkeznek, használatuk egyszerű. Ezekhez az állomásokhoz külön kötik be az elektromos áramot, így nem okoz gondot a nagyobb áramfelvétel, és hosszabb ideig is biztonságosan lehet velük tölteni az autót. A legfontosabb, hogy akkor működhet hatékonyan és biztonságosan a töltőállomás, ha mind a tervezést, mind a kivitelezést szakemberre bízzuk. Tanácsos egy megbízható villanyszerelő vagy érintésvédelmi szakember segítségét kérni a hálózat kiépítéséhez vagy bevizsgálásához.

 

Speciális funkciók? Természetesen vannak. A fali töltők választéka egyre szélesedik, már választhatunk olyan típust is, amely rendelkezik Bluetooth vagy Wifi kapcsolódási lehetőséggel, és egy applikáción keresztül távolról is felügyelni tudjuk a töltési folyamatot, vagy szabályozhatjuk a töltőáram erősségét. Azok számára, akik társasházban élnek, ahol több autótulajdonos használ egy töltőt, hasznos lehet az azonosító funkcióval ellátott készülékek használata. Ebben az esetben csak a használatra jogosultak vehetik igénybe a töltőt, és könnyen megoldható a felhasznált energia személyenkénti elszámolása is.

 

Ha van már elektromos autód és adódtak töltési problémáid, vagy ha gondolkodsz egy zöld rendszámos gépjármű vásárlásán, de eddig a töltésével kapcsolatos nehézségek miatt aggódtál, érdemes tájékozódni, szakértők segítségét kérni, hiszen mindenki számára megtalálható az optimális, személyre szabott megoldás.

 

Oldalunkon összehasonlíthatod a hazai biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait, és kényelmesen, online, percek alatt meg is kötheted a biztosítást! Kattints a kalkulációért, vagy kérj ajánlatot munkatársainktól.

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján