Bonus-malus besorolás: mitől függ a kötelezőm díja?

Mindig kössön kötelező biztosítást!

A bonus-malus rendszer a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) területén használt besorolási rendszer, amelyet hazánkhoz hasonlóan számos országban alkalmaznak. A rendszer egyszerű, lényege, hogy a biztosítottak a gépjárművel okozott baleseti múltjuk alapján kerülnek besorolásra különböző kategóriákba, így a kötelező biztosítás díja nagyban múlik az előéleten.

 

A bonus a kedvezményt, a malus pedig a pótdíjat jelenti tükörfordításban. Ha egy biztosított nem okoz balesetet az adott biztosítási év során, akkor a következő évben csökkenhet a biztosítási díja. Tehát érdemes minden esetben körültekintően és óvatosan vezetni, mert hosszú távon ez bizony megtérül. Ezzel szemben, ha balesetet okozunk, megemelkedik a díjunk, átsorolásra kerülünk a rendszerben. A rendszer fő célja az, hogy körültekintő vezetésre ösztönözze a biztosítottakat.

 

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban?

A rendszer egy tizenöt fokozatú skálán sorolja be az autó üzembentartóját. A tizenöt lépcső egy alaposztályból (A00), tíz bonus- (B01-től B10-ig számozva), és négy malus-kategóriából (M01-től M04-ig) áll. A B10 a legjobb, az M04 a legrosszabb besorolás.

 

Magyarországon a bonus-malus rendszert miniszteri rendelet szabályozza, így az az alapelv minden biztosítónál ugyanaz: a balesetmentes vezetők kedvezményben részesülnek. Biztosító-váltáskor az autóbiztosítás díja a baleseti múlt alapján módosul. Ezt célszerű online kalkulátorunkkal vagy szakértő kollégánk segítségével átszámoltatni. Az aktuális bonus-malus besorolásunk mindig szerepel a biztosítási kötvényünkön, illetve kérhetünk igazolást róla a biztosítónktól. A besorolás szintén szerepelni fog az évfordulós díjértesítő levélen, amelyet a biztosítási szerződés évfordulója előtt 50 nappal kell kiküldenie a biztosítónak. Ez tartalmazza továbbá a következő évre várható besorolási fokozatot is.

 

Mi történik, ha kárt okozok?

Ilyenkor kettővel alacsonyabb kategóriába kerül a besorolásunk, ami magasabb díjat eredményezhet a következő évre. Akkor léphetünk újra eggyel feljebb a besorolásban, ha az előző biztosítási időszakban legalább 270 napig érvényes fedezetünk volt, és nem okoztunk kárt, tehát balesetmentesen vezettünk.

 

Összefoglalva, a bonus-malus rendszer Magyarországon is fontos eszköz az autóbiztosítások területén. A rendszer célja, hogy ösztönözze a biztosítottakat a biztonságos vezetésre, ezzel is csökkentve a balesetek számát és a károk összegét. Ne feledjük, körültekintően vezetni minden szempontból megéri!

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Zöldkötelező csapata!

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján