Hibrid vagy elektromos autó – Mi a különbség?

Mindig köss kötelező biztosítást!

2024. március 4., csütörtök

 

A részben vagy tisztán elektromos gépjárművek évről évre népszerűbbek a vásárlók körében, mégis, amikor a hibrid, plug-in hibrid, lágy hibrid kifejezések elhangzanak, érezhetően nincs még teljes rend a fejekben. Az alábbiakban tisztázzuk ezeket a fogalmakat, segítve ezzel, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb gépjárművet.

 

Minden autó, amely villanymotorral (is) működik, elektromosnak számít, így minden hibrid autó elektromos autó. A tisztán elektromos és a hibrid autókban alapvetően közös, hogy jelentősen csökkentik a légszennyezést az alacsonyabb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően, és az üzemeltetésük is kifizetődőbb. Hogy kinek melyik típus ajánlott, azt nagyban befolyásolja az is, milyen célra szeretnénk használni az autót.

 

Tisztán elektromos autónak (EV) nevezzük azt a járművet, mely kizárólag elektromos meghajtású motorral rendelkezik (pl. Tesla X, Tesla S). Nem található benne generátor, önindító, sebességváltó, kipufogó és számos olyan alkatrész sem, ami a hagyományos autókban gyakran meghibásodik. Működés közben szinte teljesen zajtalan, az akkumulátor töltése külső forrásból, konnektoron keresztül történik.

 

“Alap” hibrid autó (HEV): Legfontosabb jellemzője, hogy egy helyett két motor hajtja: egy belső égésű és egy elektromos. Automatikusan vált a hajtástípusok között: jellemzően akkor kapcsol be az egyik vagy a másik, amikor a legjobb hatásfokkal képesek működni.  Külső áramforrásból nem lehet tölteni, és az akkumulátor maximum néhány kilométerre elegendő áramot képes tárolni. Az ilyen gépjárművet regeneratív fékezés jellemzi, azaz az autó mozgási energiája tölti az akkumulátort.

 

Plug-in hibrid (PHEV): A plug-in hibrid (pl. Toyota Prius PHV, Mitsubishi Outlander PHEV) külső forrásból tölthető hibridet jelent, azaz ezek az autók képesek arra, hogy az elektromos hálózatból vételezzenek energiát. Szintén két fajta motor hajtja az ilyen autókat. Otthoni elektromos hálózatról is tölthetők, fékezéskor az az autó mozgási energiáját visszatáplálják az akkumulátorba. Ez jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket, ha rendszeresen töltik őket. Városi, kertvárosi közlekedéshez ideális választás lehet.

 

Lágy (Mild) hibrid (MHEV): Kis teljesítményű villanymotorja önmagában nem elég ahhoz, hogy mozgassa az autót, csupán villámgyorsan indítja azt el, és besegít a belső égésű motornak, ha átmenetileg nagyobb teljesítményre van szükség. Hátránya, hogy nem olyan környezetbarát, mint az “alap’” hibridek és a plug-in hibridek.  Vezetésük a hagyományos modellekéhez hasonló, kézi sebességváltóval is működnek.

 

Te is elektromos vagy hibrid hajtású gépjárművel közlekedsz? Kattints ide, és kalkulálj a hazai biztosítók legjobb KGFB ajánlatai közül, vagy kérj ajánlatot CASCO biztosításra munkatársainktól:

 

https://zoldkotelezo.hu/

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján