Kötelező és CASCO biztosítás: ki felel a károk megtérítéséért?

Mindig kössön kötelező biztosítást!

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy egy közlekedési baleset után ki felel a károk megtérítéséért? És vajon mi a helyzet akkor, amikor nemcsak az autó, hanem az autóban utazó személyek is megsérülnek? Mit fedez a kötelező, és mit a CASCO biztosítás? 

 

A kötelező biztosítás és a CASCO biztosítás két különböző típusú biztosítás, és különböző káresetekre vonatkoznak.

 

A kötelező biztosítást (KGFB - Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás) minden gépjármű-tulajdonosnak meg kell kötnie, és az a célja, hogy fedezze azokat a károkat, amelyeket a jármű használója okoz másoknak. Tehát, ha balesetet okozunk, ahol mások sérülnek vagy károsodnak, a kötelező biztosítás fedezi a károk megtérítését a jogszabályban meghatározott feltételekkel és összegig.

 

Egyes biztosítótársaságoknál lehetőségünk van arra, hogy a kötelező biztosításunk mellé köthessünk kiegészítő fedezetet, ami a járműben ülők balesetbiztosítását tartalmazza. Ez azért rendkívül hasznos, mert így akkor is kaphatunk kártérítést, ha a balesetet mi okoztuk, és az a sofőr vagy az utasok sérülésével járt. Így nem kell attól félnünk, hogy anyagi segítség nélkül maradunk, hiszen amellett, hogy a vétlen autós kárát megtéríti a biztosításunk, saját személyi sérüléseinkre is igénybe vehetjük a szolgáltatást.  

 

A CASCO biztosítás a gépjármű-tulajdonos döntése alapján köthető meg. Ez a biztosítás a gépjárművet és a vele kapcsolatos károkat fedezi, legyen az baleset, lopás, tűz vagy más káresemény. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy biztosítóként eltérő ajánlatokkal találkozhatunk, így érdemes alaposan ellenőrizni a CASCO szerződésünket, hogy tisztában legyünk azzal, mire is tér ki a biztosítási szerződésünk. 

 

Eltérő, hogy az egyes biztosítók pontosan milyen káresetekre biztosítanak fedezetet, ezért a terméktájékoztatók mellett a biztosítási feltételek erre vonatkozó részeit is át kell tanulmányoznunk az igazán tudatos döntés érdekében.

 

Amennyiben pedig segítségre van szüksége, érdemes a szerződés megkötése előtt egyeztetni: info@zoldkotelezo.hu 

 

Ön is elektromos vagy hibrid hajtású gépjárművel közlekedik?

 

Kattintson ide, és kalkuláljon a hazai biztosítók legjobb KGFB ajánlatai közül, vagy kérjen ajánlatot CASCO biztosításra munkatársainktól:

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján