Meghúzták az autód? Így kezeld a helyzetet

 Mindig kössön kötelező biztosítást!

Sokunkkal előfordult már, hogy parkolás közben véletlenül nekimentünk egy másik autónak, vagy visszaérve a parkolóba kellett rádöbbennünk, hogy meghúzták az autónkat. Nagyon bosszantó, amikor sérülést vagy karcolást találunk járművünkön, ilyenkor nehéz józanul átgondolni a teendőket. Ebben a cikkben összefoglaljuk, mit tehetünk egy ilyen helyzetben.

 

Mit tegyek, ha én vagyok a károsult?

 

Első lépésként mérjük fel az okozott kárt, fotózzuk, videózzuk le a sérüléseket.

Ellenőrizzük, hogy az okozó nem hagyta-e meg számunkra az elérhetőségét valamilyen úton-módon, vagy volt-e esetleg szemtanúja az eseménynek. Sokan elismerik a hibájukat, és vállalják a kár megtérítését. Ebben az esetben a betétlap kitöltésével rendeződhet a probléma.

Ha a károkozó ismeretlen, nehezebb dolgunk van. A közterületen található kamera felvétele segíthet az azonosításban, ilyenkor azonban már rendőri segítségre lesz szükségünk, mivel ők az illetékesek, akik kikérhetik a felvételeket. Sajnos hosszú, és néha eredménytelen jogi procedúrával kell számolnunk, ha rendőrségi feljelentést teszünk. Ezért is biztonságosabb, ha töréskárra is kiterjedő casco biztosításunk van, mivel az ilyen esetben az önrészen felül fedezi kárunkat.

 

Mi a teendő, ha én okoztam a kárt?

 

Mindenkivel előfordul, hogy hibázik. Lehet rossz napunk, elnézhetjük a távolságot, szűk helyen történő parkoláskor könnyen megtörténik, hogy elvétjük a parkolási ívet, vagy nem figyelünk eléggé a tolatóradar jelzésére. Fontos, hogy ne essünk pánikba, hanem nyugodtan és higgadtan álljunk félre, ahol senkit nem zavarunk. A szabályok szerint a gépjármű tulajdonosát kell megtalálni. Ha ez nem sikerül, hagyjuk meg az elérhetőségünket, például egy névjegykártyát vagy cetlit az adatainkkal, hogy az érintett felvehesse velünk a kapcsolatot. Az adatokat jól láthatóan helyezzük a gépjárműre, lehetőleg úgy, hogy az időjárás ne tegyen kárt bennük. Miután a károsult jelentkezett, töltsük ki a kárbejelentő lapot. A kárt a felelősségbiztosítónk fogja fedezni, hacsak át nem vállaljuk. Számoljunk azzal, hogy ha a biztosítónk rendezi a kárt, akkor a bonus-malus besorolásunk csökkenni fog.

 

A zöldkötelező casco kalkulátora segít megtalálni a legjobb casco biztosítást!

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján