Szemetelés az autóból: nemcsak káros, de veszélyes is

Mindig kössön kötelező biztosítást!

2024. január 20., szombat

 

Néha elkerülhetetlen, hogy az autóban együnk és igyunk, a szeméttől való megszabadulás módja azonban semmiképp nem az, hogy fogjuk, és kidobjuk az autó ablakán. Már csak azért sem, mert a szemetelés – történjen utcán vagy a közlekedésben – szabálysértésnek, bizonyos esetben bűncselekménynek minősül. Az alábbiakban bővebben is kifejtjük, milyen káros és veszélyes következményei lehetnek a gépjárműből való szemetelésnek.

 

Miért káros?

 

Egyes hulladékok a környezetre nézve kifejezetten mérgezőek (pl. cigarettacsikk, műanyagok stb.), és a biojellegű hulladékot (pl. banánhéj) leszámítva nagy részük nehezen, évtizedek vagy évszázadok alatt bomlik le. A műanyagok bomlásának eredményeként mikroműanyagok keletkezhetnek, amelyek bekerülhetnek az élelmiszerláncba és károsíthatják az élő organizmusokat.

 

Miért balesetveszélyes?

 

Ha valaki üveget dob ki a kocsiból, a szilánkok defektet okozhatnak, egy égő cigarettacsikk miatt pedig akár tűz is keletkezhet. Egy nejlonzacskón akár a kerék is megcsúszhat fékezésnél, a szélvédőre tapadó papír a vezető kilátását korlátozhatja, arról nem is szólva, hogy a súlyosabb tárgyak jelentős károkat okozhatnak a járművekben.

 

Váratlan irányváltáshoz, súlyos balesethez vezethet, ha egy motoros ráhajt az úttestre guruló PET-palackra vagy egy kerékpáros a kerékpársávban elé sodródó műanyag zacskóra., Az autóból kirepülő szemét – például egy izzó cigarettacsikk – megijesztheti a forgalomban közlekedőket. Minél nagyobb sebességgel halad egy gépjármű, annál nagyobb bajt okozhat a legkisebb szemét is, akár egy banán héja vagy egy csipszes zacskó. Az autópályán haladó kocsik esetén a menetszél olyan erős, hogy hatására a kihajított szemét autóról autóra, szélvédőről szélvédőre száll.

 

Van olyan ország, ahol már bevezettek egy, a mesterséges intelligencián alapuló rendszert, amely képes felismerni az eldobált poharakat, palackokat, egyéb hulladékot. Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy valamelyik autóból szemetelnek, az esetet elküldi ellenőrzésre. Amennyiben bebizonyosodik a szabálytalanság, a hatóság pár héten belül kiküldi a bírságot.

 

A szemetelés elkerülése mindannyiunk felelőssége, ami az egész bolygó érdekét szolgálja. Védje Ön is a környezetet, ne dobja el a szemetet sem séta közben, sem az autóban ülve. Keressen egy kukát, dobja bele, ha pedig nem talál útközben, inkább vigye magával a hulladékot, és otthon dobja ki!

 

Balesetmentes vezetést kíván a Zöldkötelező csapata!

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján