Téli hidegben elektromos autóval – Hogyan töltse fel és mire figyeljen vezetés közben?

Mindig kössön kötelező biztosítást!

2024. február 4., vasárnap

A hideg idő minden közlekedőtől fokozottabb figyelmet igényel, azonban az elektromos járművek sajátosságai miatt tulajdonosaiknak még körültekintőbbnek kell lenniük a téli körülmények között. Akár most ismerkedik a „zöld” autózással, akár már tapasztalt sofőr, kulcsfontosságú, hogy megtegye az elektromos jármű használatához szükséges előkészületeket. Íme, néhány tipp, melyek a téli mínuszokban is biztosítják a zökkenőmentes és biztonságos vezetési élményt.

 

Valóban csökken a hatótáv télen?

 

Általánosságban elmondható, hogy hideg időben csökken a hatótáv, de ha kerüljük a hirtelen gyorsítást vagy ha a fűtést nem állítjuk a legnagyobb fokozatra, akkor tudunk spórolni az akkumulátor töltöttségével.

 

Indulás előtt és vezetés közben

 

Használjon téli gumit és indulás előtt ellenőrizze a gumiabroncsok légnyomását! Ez a rutin feladatok közé tartozik, de télen fontossá válik, hidegben ugyanis a gumiabroncsok nyomása csökken. A gumiabroncsok nyomását az autó műszerfalán is ellenőrizheti.

Az alacsonyabb hőmérséklet befolyásolja az akkumulátorban a kémiai reakciókat, ami átmenetileg csökkenti az akkumulátor töltéstartási képességét. Ezzel a jelenséggel a belsőégésű motoros autók gazdái akkor találkozhatnak, amikor hideg időben nem indul a gépjárművük. Bár az elektromos autókat városban használóknak gyakrabban kell feltölteniük járművüket, attól felesleges félniük, hogy az úton ragadnak a teljesen lemerült akkumulátor miatt. (Azonban hosszabb útra, fagypont alatti időben csak a töltési megállók alapos megtervezésével és beiktatásával szabad vállalkozni).  Éjszakánként tartsa a járművünket a fali töltőre csatlakoztatva, így induláskor teljesen feltöltött akkumulátor várja.

 

A töltés mind a belső teret, mind az akkumulátort felmelegíti, télen azonban villámtöltést ne alkalmazzunk, mert csökkenti az akkumulátor töltési teljesítményét! Az e-autók többsége szerencsére rendelkezik előfűtési lehetőséggel, aminek segítségével külső áramforrásról fűthető fel az utastér, az ülések és a szélvédő még indulás előtt. Ez javíthatja az akkumulátor teljesítményét és növelheti a teljes hatótávolságot hidegebb időben.

 

Ha hosszabb időre utazunk el télen, hagyjuk a járművet garázsban és töltőn, hogy a fagygátló program energiafogyasztása ne merítse le teljesen az akkumulátort. Amennyiben nem áll rendelkezésre garázs vagy kocsibeálló, használjunk kifejezetten elektromos járművekhez való autóvédő felszerelést, mely extra védelmet nyújthat az időjárási elemekkel szemben.

 

Takarékoskodás: Hideg időben ne vezessük autónkat a legnagyobb sebességgel. A városon kívüli autózás és a nagyobb sebesség több energiát fogyaszt. Célszerű a fűtést alacsonyabb fokozatra állítani és inkább melegebben felöltözni. 

 

Eco mód: Ha választható Eco vezetési mód, amely a teljesítményparamétereket szabályozza az akkumulátor élettartamának megőrzése érdekében, mindenképpen kapcsoljuk be!

 

Az említett óvintézkedések segítségével csökkenthető a téli időjárás elektromos járműre gyakorolt ​​negatív hatása, megőrizhető az akkumulátor állapota és teljesítménye.

 

A biztonság növelése érdekében oldalunkon személyre szabható CASCO és kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat kínálunk. Kalkuláljon velünk télen is!

 

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

Kellemes, balesetmentes közlekedést kíván a Zöldkötelező csapata!

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján