Vadveszély az utakon

Mindig kössön kötelező biztosítást!

Sok ezer megtett kilométerrel a háta mögött az ember már magabiztos, rutinos sofőrnek tartja magát, aki sokat látott és tapasztalt. Így is adódhatnak azonban nehéz helyzetek, váratlan szituációk. Szerte az országutakon találkozunk a vadveszélyt jelző piros háromszög figyelemfelhívó táblákkal, de mennyire vesszük ezeket valóban komolyan? Mennyire számít egy autós arra, hogy napszaktól függetlenül elé ugrik az erdőszéli sövényből egy őz vagy akárcsak egy róka?

 

Nehéz, talán lehetetlen egy ilyen váratlan helyzetre felkészülni, és ha nem lenne elég az esetleges károk, vagy személyi sérülések gondja, a vadászati törvény július elsejétől hatályos módosítása sem kedvez a sofőröknek. A legfontosabb változás, hogy vadgázolás esetén a járművezető viseli a felelősséget. Ha a vad nem a vadásztársaság tevékenysége, hanem alapvető életmódja miatt téved a főútra, arra a vadásztársaság felelőssége nem terjed ki. Ellenben kártérítési pert indíthat a gázoló sofőr ellen tulajdonsértés jogcímen.

A körültekintő vezetést alapvetően sem szabad félvállról venni, de a szigorodó jogszabályok még inkább a megfelelő sebesség betartására és fokozott óvatosságra intenek.

 

Az üzekedési időszak általában július második felétől augusztus közepéig, végéig is tarthat.  Az őznász idején a bakok kergetik a sutákat, illetve más bakokat kergetnek el a nősténytől a párosodás reményében. Ilyenkor sokkal figyelmetlenebbek, mint az év többi időszakában, nem riasztja el őket az autók zaja vagy a forgalom. Tévhit sajnos, hogy a nagy, akár 2 métert is elérő kerítések, illetve vadhálók visszatartják őket. Könnyed ugrással akár az autópályákon is megjelenhetnek, mint erre már többször volt példa!

 

Mit tehetünk tehát? Már az is sokat segít, ha a fentieknek tudatában vagyunk. Ezen kívül fontos, hogy fokozottan figyeljünk, főként alkonyatkor, amikor aktívabb a mozgás és a megengedett sebességhatár alatt autózzunk, felkapcsolt fényszórókkal, körültekintően.

 

Már környezetbarát autó tulajdonosa vagy még csak tervezi az autóvásárlást? Online KGFB kalkulátorunk segítségével összehasonlíthatja a hazai biztosítók kötelező biztosítási ajánlatait, és kényelmesen, percek alatt meg is kötheti a leginkább megfelelőt!

https://zoldkotelezo.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

 

Biztonságos autózást kívánunk mindenkinek!

 

 

 

Kötelező biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ajánlatait, és kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt.

Kötelező biztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Adja meg gépjárműve, a szerződő és a biztosítási előzményeinek adatait
Díjkalkulátorunk segítségével kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő kötelező biztosítási ajánlatot
A kiválasztott biztosítási ajánlat elfogadását követően szerződését kényelmesen online megkötheti
A szerződéskötéstől számított 60 napon belül a kiválasztott fizetési mód és gyakoriság alapján